Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tordai Dorottya: Egy XVIII. kerületi Idősek Klubjának bemutatása

2013.05.20

Somogyi László Szociális Szolgálat

Házi dolgozatom a XVIII. kerületben található Somogyi László Szociális Szolgálat Idősek Klubjának programjait mutatja be. Továbbá kiemelt szerepet kap a Pestszentlőrinci Nyugdíjasok Akadémiája, amely megjelenik a klub tagjainak kulturális programjai között. Látogatásom alkalmával több idős klubtaggal sikerült beszélgetnem az egészségi állapotukról, a tanuláshoz való viszonyukról és a számítógép-, illetve internet-használati szokásaikról.

 s5005236.jpg

A Somogyi László Szociális Szolgálat épülete

A Somogyi László Szociális Szolgálat 22 éve működik önkormányzati fenntartás alatt. 2012 szeptembere óta névváltás, egybevonások történtek, korábban Egyesített Szociális Központnak hívták. A jelenlegi intézmény négy részre tagolódik: átmeneti gondozóház, jelzőrendszeres segítségnyújtás, házi segítségnyújtás és a téma szempontjából, számunkra a legfontosabb az Idősek Klubja (nappali ellátás).

A XVIII. kerület honlapján a következő meghatározás szerepel a nappali ellátásra (Idősek Klubja): „… elsősorban a kerületben, a saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes időskorú személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, szabadidős programokon való részvételre. Az idősek klubjainak szolgáltatásai között szerepel még az igény szerinti meleg étel biztosítása, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás megszervezése, életvezetési tanácsadás, valamint a hivatalos ügyek intézésének és a közösségi együttlétek létrejöttének, a kapcsolatok kialakításának és ápolásának segítése.”[1]

A klubba való beiratkozás ingyenes, a programok többségét is állják. Az étkezésre is van lehetőség, mint ahogyan azt a fentebbi sorok rögzítik, mégpedig nagyon kedvezményes áron. Elméletileg 600 Ft/nap, amely első hallásra drágának tűnik, de valójában jövedelemfüggő. 42 750 Ft-os jövedelemig az önkormányzat átvállalja az emberek étkeztetését, tehát a rászorulók ingyen juthatnak hozzá a meleg ételhez. Egy többsávos rendszert alakítottak ki: 129 ezer Ft feletti jövedelemmel rendelkezőknek kell csak 600 Ft-ot fizetni, onnan párhuzamosan 50 Ft-onként csökken az étkeztetés ára, 2500 Ft-tal pedig a jövedelemé. Az átlag befizetés kb. 300-400 Ft/nap, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak többsége 80 ezer Ft körül mozog. A Klub 50 férőhelyes, de naponta megtelik, jelenleg 53 beiratkozott taggal büszkélkedhet. Maximum 55 főt engedhetnek be, mert ez a törvényi előírás (max. 110%). Az átlag életkor 70 év körüli, de megfordulnak fiatal munkanélküliek is.

Az Idősek Klubja hétköznaponként 08:00 - 16:00 óráig rengeteg színes programmal várja az érdeklődőket, résztvevőket. A folyóson lévő faliújságon kifüggesztik a havi, illetve a heti programot, hogy az idősek értesüljenek róla. Az utóbbi időben már nem kézbe kapják a tagok, mert panaszkodtak, hogy elvesztik a lapokat, így viszont mindig szem előtt van, bármikor megtekinthetik. A demokrácia szép példája, hogy minden hónap utolsó csütörtök délutánján lehetőség adódik arra, hogy a tagok elmondhassák véleményüket, mert egy ún. Klub Fórum megtartására kerül sor.

 

Itt láthatjátok az április havi programokat:

 

progi1.o.jpgprogi2.o.jpg

 

 

Először a fizikai állapot karbantartására szolgáló programokat ismertetem. Minden kedd és csütörtök délelőtt gyógytorna folyik a nagyteremben, amely a klub saját gyógytornászának vezetésével zajlik. Sajnos tornaterem nem áll rendelkezésre, de a közös teremben található pl. egy bordás fal is. A terem melletti öltözőben lehetőség van átöltözni. Gyógymasszázsra mindennap reggel 8 órától mehetnek a tagok, csak előre be kell jelentkezni. Szerdánként orvosi ellátásban részesülhetnek az idősek, többek között testsúly-, vércukorszint- és vérnyomásmérésen. Havonta egyszer pedikűrre is jelentkezhetnek. A klub jó idő esetén sportnapokat szokott rendezni az udvaron, ahol különböző ügyességi játékokat állítanak össze a résztvevőknek. Megtudtam, hogy a lengőteke egy közkedvelt sport az itteni idősek számára. Egynapos buszos kirándulásokat évente kb. háromszor szerveznek (főleg nyáron), amelyek városlátogatásra, gyógyfürdőzésre épülnek.

A szellemi frissesség karbantartására ismét számos kiváló programmal találkoztam.
A legnépszerűbb, szinte mindennapos tevékenységek a Scrabble, Betűtorony, Kártya, Dominó.

 

 

 

s5005218.jpg

 (Kártyaparti)

     s5005221.jpg 

(Dominózás)

s5005231.jpg

 (Scrabble)

Szerda délutánonként előkerül az Activity is, amelyet azért építettek be állandó programként, mert a klub programszervezői szeretnének egy Activity vetélkedőt (ennek szervezése már folyamatban). Továbbá műveltségi vetélkedőket is rendeznek nemcsak az intézményen belül, hanem a kerület környező Szociális Szolgálatai körében, egyfajta kerületi megmérettetésként.

 

 

 

s5005216.jpg

(Oklevelek a falon)

2012-ben pl. Örkény István vetélkedőt tartottak, az emlékév miatt. 2013. április 12-én a Költészet napja alkalmából immár második alkalommal pedig Versjáték Fesztiválra készültek a klubtagok, amelyen a kerület időseit, egymást ajándékozták meg versszavalás, illetve prózamondás formájában. Ani néni (68 év) bevallása szerint, angol oktatás is zajlott a klubban kb. egy évig többnyire heti 2 órában, azonban sajnos ez már megszűnt. Ani néni elmesélte, hogy nagyon hasznos volt az angol nyelv „alapfokú” megismerése, mert egyszer még segíteni is tudott az utcán külföldieknek.

A fentebb említett lehetőségeken kívül az Idősek Klubja még egyéb kulturális programot is tartogat a kedves érdeklődőknek. Közösen ünnepelnek (Karácsony, Húsvét, farsang, stb.), megemlékeznek egymás születésnapjáról, névnapjáról, évfordulókat tartanak. Az egyes ünnepek előtt kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a tagok, amelyeken együtt készítenek díszeket. Természetesen lehet zenét hallgatni, vagy filmet nézni. Minden évben megtartják a szüreti bált, pl. bográcsoznak az udvaron, táncolnak. Bizonyos alkalmakra jeleneteket tanulnak be, énekelnek, verset mondanak, mint például az említett Versjáték Fesztivál, vagy éppen az ősszel megrendezett Havanna lakótelepi napokon a Kondor Béla Művelődési házban képviseltetik magukat egy vidám produkcióval. Ezen kívül kedvezményesen látogathatják az Operett Színházat, de csak kevesen szoktak jelentkezni, mert több idős számára problémás kimozdulni olyan messzire, ezért jobban kedvelik a helyi programokat.

Péntek délutánonként 14 órától mentálhigiénés csoportfoglalkozásra kerül sor, amely elsősorban képességfejlesztésre, önkifejezés gyakorlására irányul. Látogatásom során részt vehettem egy ilyen foglalkozáson, azonban az egy rendhagyó délután volt, mert a csoport éppen a Versjáték Fesztiválra készült. A csoportvezető – aki egyben a verses délután szervezője is – építő kritikával segítette elő a fellépők felkészülését az egy hét múlva megrendezésre kerülő fesztiválra.

 

 

 

s5005233.jpg

(A kép jobb szélén Tósoki Anikó − versmondó-előadóművész, mentálhigiénikus)

 

Az egyik célom az volt, hogy felmérjem a klubtagok számítógéphez és az internethez való viszonyát. A klub saját kis számítógéptermet alakított ki, amelyben két számítógépet helyeztek el. A gépeket naponta csak 5-6 ember használja, de úgy gondolom, az is valami, hiszen az én várakozásaimat már ez is felülmúlta.

s5005228.jpg

 (Számítógépterem)

A teremben bekötötték az internetet, így az idősek fellátogathatnak a közösségi oldalakra, beléphetnek e-mailfiókjaikba, illetve akár hivatalos ügyeiket is kinyomtathatják ott helyben. Arra a kérdésemre, hogy kitől tanulták meg kezelni a gépeket, azt a választ kaptam, hogy az ottani segítőktől, ápolóktól kérdeznek, illetve egymást tanítgatják. Kiderült, hogy korábban volt szervezett informatikai oktatás (nagyon alapszintű), de már megszűnt.

Az érdeklődők számára a monitor mellé kiragasztottam egy lapot, amelyre felírtam pár hasznos honlapot, ahova az időseknek érdemes felnézniük. Többek között a www.idostanulas.eoldal.hu, www.zskf.hu/nyugdijasok, a facebook csoport: Időskori tanulás https://www.facebook.com/groups/156088121115831/ szerepelt a papíron.

 

Bevezetőmben már felvetettem, hogy a Pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémiáról is szeretnék beszélni. A Zsigmond Király Főiskola és a XVIII. kerületi Önkormányzat közötti megállapodás révén született meg 2012 szeptemberében ez a nyugdíjas akadémia, amely a polgármesteri hivatal Üllői úti épületében, a díszteremben kap helyet. Kéthetente szombaton 9 órától a főiskola professzorai, szakemberek kb. egy órás előadásokat tartanak időseket érintő témakörökben. Az előadások után kötetlen beszélgetésre kerül sor, ahol az idősebb generáció tagjai feltehetik kérdéseiket. A kezdeti sikerek után (teltházas előadások) 2013. május 18-án zárult le a második szemeszter. Az elmúlt egy év során rendkívül változatos témaköröket vonultattak fel, például Időskori diszkrimináció – ageizmus; az időskor pszichológiai problémái; Táplálkozás idős korban; Generációk az interneten, generációk a világban; Szexualitás és szerelem időskorban; Egészségturizmus és a magyarországi idősek.

A második félév közepén, 2013. március 23-tól kezdve egy új programlehetőség merült fel. Szintén kéthetente szombaton 11:30-tól 15:00-ig négy féle ingyenes képzésen lehetett részt venni, amelyekbe folyamatosan be lehetett kapcsolódni. Két feltétele volt a bekapcsolódásnak: az illető helyi, kerületi lakos és 50 év feletti legyen. Négy témakör közül választhattak az idősek: művelődéstörténet (részben gazdaságpolitika), vallástörténet, környezetvédelem és kezdő angol tanfolyam.

A XVIII. kerület az Idősek Klubjában is hirdette az akadémiát, ezt a kiváló tanulási lehetőséget. Az első szemeszteri programon a klub 5-6 tagja vett részt, az utóbbin csak két fő. Szerencsére az egyik rendszeresen járó klubtagot sikerült meginterjúvolnom.

 

Ani néni, aki a maga 68 évével szívesen jár a Pestszentlőrinci Nyugdíjasok Akadémiájára, eddig minden alkalomra elment. Beszámolt nekem arról, hogy hogyan is néz ki egy ilyen szombati nap. Reggel süteménnyel, teával, kávéval várják az előadásra érkező időseket, amely nagyon jól esik neki, kedves gesztusnak tartja. Véleménye szerint nagyon érdekesek a témák, lekötik a figyelmét. Kiemelte, hogy mennyire tetszik neki a kötetlen beszélgetés, hogy lehet kérdezni az előadóktól, és választ is kapnak a kérdéseikre. Aki minden alkalmon jelen volt, a félév utolsó szombatján egy ünnepélyes átadó keretében oklevelet vehet át a főiskola egyik intézetvezetőjétől és a kerület polgármestertéől. Sőt egy fényképet is készítenek minden idősről az átadás pillanatában, amelyet később meg is kapnak. Ani néni olyan lelkes volt, hogy ebédidőben hazaszaladt a saját okleveléért és a róla készült fényképért, hogy megmutassa nekem. Még a füzetét is elhozta, amibe jegyzetelni szokott.

s5005225a.jpg

 (Ani néni (68 év) a Pestszentlőrinci Nyugdíjasok Akadémián kapott oklevéllel)

Örömmel hallottam, hogy Ani néni a márciusban meghirdetett egyik ingyenes tanfolyamra is jelentkezett, mégpedig a művelődéstörténet kurzusra, mert ez érdekli a legjobban. Elmondása szerint kb. huszonöten jártak. Megmutatta a füzete első oldalának aljára rajzolt nagy 5*-t, amellyel a tanfolyamot és az oktatót értékelte. Megkérdeztem tőle, hogy nem aggódott-e, hogy hogyan fogja bírni a három órát. Elárulta, hogy eleinte ő is félt egy kicsit, hogy nem fog-e unatkozni, hamar elfáradni, de a tanfolyam oktatója megnyugtatta, hogy a fiataloknak is nehezükre esik sokáig koncentrálni, semmi baj, ha ők is fáradnak. Azonban Ani néni szerint, olyan érdekesek az órák (az oktatót dicséri), hogy egyáltalán nem unatkozik, nem fárad el, amiért nagyon büszke magára. Továbbá afelől érdeklődtem, hogy miért nem az angol tanfolyamot választotta, amelyre azt felelte, hogy tartott tőle, talán túl szakmai, és nem menne neki.

Ani néni a szombati napi beosztását is átalakította, mindig már pénteken bevásárol, hogy a „tanulós szombatokon” időben odaérjen a polgármesteri hivatalba. Sajnálja, hogy a klubtagok közül csak ketten járnak az akadémiára, mert szerinte nagyon hasznos, nagyon szereti, személy szerint ő mindenkinek ajánlja.

 

Második alanyom egy kedves 83 éves néni, aki sajnos csak a klubba tud lejárni, mert az egészségi állapota nem enged többet, de az itteni programokon nagyon szívesen részt vesz. A számítógépet nem tudja használni, nem tervezi, hogy megtanulja, és az akadémia előadásain sem tud részt venni.

83_eves_neni.jpg

A trombózisa miatt alig tud menni, sajnos mindkét lábát le kéne vágni, de az unokái miatt nem megy bele a műtétbe. Egy igazán szívhez szóló történetet mesélt nekem a néni, amelyet nem tudnék úgy visszaadni, ahogy ő fogalmazott. Egy mondatban foglalnám össze a lényeget: azt mondta, hogy az unokái miatt marad itt a lakótelepen, megígértették vele, hogy csak akkor hagyhatja el őket, ha majd az angyalok viszik el. Az unokái a legfontosabbak számára. Megdöbbenve láttam, hallottam, hogy milyen súlyos egészségügyi gondjai vannak, de ő mégis vidám volt, és boldogan kártyázott a többi időssel.

 

Látogatásom alkalmával megismerhettem Erzsi nénit (69 év), aki már kb. 20 éve jár le ebbe az Idősek Klubjába. Évek óta szeret internetezni, filmet és zenét hallgatni a számítógépén. Itt, a klubban tanulta meg használni (most is segítenek egymásnak az idősek), illetve családi környezetben tanítgatták. Otthon sajnos nincs internet-előfizetése, de az itteni számítógépteremben mindennek utána nézhet. Ekképp fogalmazott az internet előnyéről: „Olcsóbb, mint a tudakozót felhívni.” Alapvetően közösségi oldalakat (facebook) nézeget és levelezésre (freemail) használja az internetet. Megosztotta velem, hogy a modernizáció előtt boldogabbnak érezte magát, de úgy gondolja, alkalmazkodni kell az új életstílushoz, ezért is tanulta meg kezelni a számítógépet.

erzsi_neni.jpg

 (Erzsi néni a számítógépteremben)

Erzsi néni is fellépett a Versjáték Fesztiválon, ahol egy több oldalas verset szavalt el. Megmutatta nekem a verset, kb. 1,5 oldalt fel is olvasott belőle. Azért hagyta abba, mert sajnos nagyon rosszul lát, pár éven belül meg fog vakulni, és kímélnie kell a szemét. De örömet okoz számára, ha verset szavalhat, a többi idősnek szeretne kedveskedni vele, mert úgy érzi, hogy adhat valamit magából. Nemcsak a szeme, a lábai is betegek, beszélgetésünkkor is gurulós járókeret volt mellette. Elmesélte, hogy a klub farsangi mulatságán elesett, mert a jelmeze miatt nem látott rendesen, és azóta járókeretet kénytelen használni. Reméli, hogy javul majd az állapota, és nemsokára újra biciklire ülhet. Az akadémiával kapcsolatos véleményére is rákérdeztem, és azt ígérte, ha rendbe jön a lába, akkor szívesen elmenne egy-egy előadásra, mert van kedve tanulni. Egyedüli problémaként a szombati napot nevezte meg, hogy akkor szokta meglátogatni az édesanyját.

Elmondása szerint több kerületi szociális, idősotthonban is megfordult, de a Somogyi László Szociális Szolgálatot tartja a legszebbnek, legjobbnak. Szerinte itt nagyon odafigyelnek rájuk, törődnek velük: „Meghosszabbítja az életet, a programok valamennyire feledtetni tudják a gondokat.”

 

A számítógépteremben ülve beszélgetést kezdeményeztem az Erzsi néni mellett helyet foglaló 63 éves nénivel. Kiderült, már jó pár éve ő is internethasználó, sőt tanácsot is tud adni (ezt tapasztaltam is). Megtudtam, hogy a nyugdíjas akadémia első félévében
két előadáson is részt vett, azonban a szombat délelőtti időpont nem igazán felel meg neki, így abbahagyta. Érdeklődtem afelől, hogy tanul-e valamit, és megemlítette, hogy  önállóan angolul tanult egy ideig. Rendelt tankönyvet, hozzá CD-t, és otthon fejlesztgette a tudását.

63_eves_neni.jpg

 

Az internetezésre visszatérve pozitívan nyilatkozott: „Több vagyok így, hogy tudok internetezni.”. Örömmel újságolta, hogy több témáról tud beszélgetni az unokáival, rá tud keresni gyógyszerekre, receptekre. Ő is közösségi oldalak regisztrált tagja (facebook, iwiw), és e-mailezni is gyakran szokott (citromail).

 

Talán a legnagyobb meglepetést Kati néni (72 év) okozta számomra, mert nem gondoltam volna, hogy ekkora internetrajongó. Ő már nyolc éve klubtag. Nagyon szeret számítógépezni,
otthon is van internete. Számos közösségi portál tagja (facebook, iwiw, myvip, netlog), három e-mail címe is van. Többnyire játszik az interneten (olyan játékokat sorolt fel, amelyekről jómagam sem hallottam), de receptek után is szívesen keresgél. Ezek hallatán rákérdeztem, hogy honnan tudja ilyen jól kezelni a számítógépet, esetleg járt-e külön tanfolyamra. Elmesélte, hogy már legalább öt éve elvégezte a Kattints rá, nagyi! programot – amelyet kifejezetten az idősek számára hoztak létre még 2002-ben −, és egy külön internet tanfolyamra is járt. Elárulta, hogy a monitorját is kicserélte egy modernebbre az elmúlt időszakban, amelyre szépen lassan gyűjtötte össze a pénzt. Látván, hogy Kati néni milyen aktív, szeret tanulni, próbáltam az akadémia programjaira felhívni a figyelmét. De csak annyit felelt, hogy nincs ideje szombaton oda eljárni, és amúgy is inkább azt az időt a számítógép előtt tölti, és akkor azt tanulhatja meg, amit akar.

Végül szeretném kiemelni, hogy ő is a versmondók között szerepelt, és az általam megtekintett csoportfoglalkozáson, már a próbán, Kati néni – egyedüliként − fejből szavalta el a verset. Ez mindenféleképpen tiszteletreméltó.

 

 

 

kati_neni.jpg (Kati néni (72 év)  a csoportfoglalkozáson)

 

Úgy gondolom, hogy a Somogyi László Szociális Szolgálat Idősek Klubjának programtervezete rendkívül szerteágazó, változatos, amelyek lelassítják az idősek szellemi és fizikai leépülését. Továbbá a Pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémia is elősegíti a szellemi frissesség karbantartását. Kár, hogy jelenleg csak ketten jártak a szombati előadásokra, de személy szerint én nekik is örülök, nem számítottam rá, hogy egyáltalán hallottak erről a lehetőségről. A számítógépterem létrehozása az infokommunikációs technológia nagyobb elterjedését eredményezi a Klub idősei számára, remélhetőleg minél többen megismerkednek majd a számítógép és az internet adta újdonságokkal. A beszélgetések során és a képekből is látszik, hogy a hovatartozás érzésének kialakítását segíti ez a közösség. Azt tapasztaltam, hogy örömmel töltik együtt a hétköznapokat, és szeretnek közösen játszani, alkotni. Én is nagyon jól éreztem magam ottlétem alatt, az idősek nyitottsága, kedvessége, vidámsága megérintett.


[1] http://www.bp18.hu/tartalom.281.html (Letöltés ideje: 2013. április 2.)