Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiss Erika: Amerikai sikertörténet az időskori egészségmegőrzésben

2013.06.05

 Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ ( Centers of Disease Control and Prevention – továbbiakban CDC) 1946-os megalapítása óta aktívan tevékenykedik a betegségmegelőzés, egészségmegőrzés területén. Jelenlegi igazgatója Dr. Tom Frieden a tuberkulózis ellen vívott harca által vált szakmailag elismertté, 1996- 2002 között pedig Indiában segítette a betegség megfékezését. Az ő szavaival élve a CDC nem más, mint „health protect agency”, vagyis egy egészségvédelmi ügynökség, amelynek célja minél több emberi élet megmentése legyen szó egy terrortámadásról vagy egy járványról. Összességében tehát a szervezet tevékenységéről elmondható, hogy széles skálán mozog.

A CDC egyik területe a Prevention Research Centers- Healthy Aging Research Network (továbbiakban CDC – HAN), vagyis az Egészséges Öregedést Kutató Hálózat. A hálózat 2001 óta működik együtt a helyi és nemzetközi partnereivel az idősek egészségének megőrzése érdekében. Az USA egyetemei közül 9 tagja a szervezetnek: California- Berkeley, Colorado- Denver, Illinois- Chigago, Észak- Dél- Carolina, Pittsburgh, Washington, Nyugat- Virginia. A CDC – HAN eredményességét az okozza, hogy össze tudja kapcsolni a különböző nézőpontokat és erőforrásokat, amelyek a tagok között lelhetők fel.

A CDC – HAN tevékenysége az alábbiakban merül ki:

      a közösségi döntéshozók támogatása hasznos információkkal és erőforrásokkal

       a fejlesztések értékelésére és felmérésére programok kialakítása

       az eredmények összefoglalása és terjesztése

       mentorálni a közegészségügyi szakembereket

       a szaktudáshoz való hozzáférés biztosítása

       hozzájárulni az egészségesebb megöregedéshez.

A CDC – HAN kifejlesztett egy olyan kutatási rendszert, amely meghatározó lett az egészséges öregedés szempontjából, és olyan gyakorlatok kialakításában vett részt, amely elősegíti és támogatja azt.

A CDC – HAN kiadványa, amelyről az alábbiakban olvasható összegzés is szól pontosan ilyen gyakorlatokat gyűjtött össze. Ez a kiadvány szintén a tudásmegosztás elvén alapulva mutat be pozitív gyakorlatokat.

Enhance Fitness

Ez a fitness gyakorlat, a fenntartható független élethez nyújt segítséget, így középpontjában az energizálás, aktivizálás áll. Az egy órás edzés bemelegítésből, aerobikból, erősítésből, és izomzatátmozgatásból áll. A gyakorlatot, melynek funkciója elsősorban a prevenció, 1997-ben fejlesztették ki a washingtoni egyetemen, amely az évek során elterjedt az USA-ban és megjelent Európában is.

A gyakorlat 2005-ben nyert az US Dept. of Health and Human Services - Non- profit kategóriában.

A gyakorlatra jellemzően magában hordoz közösségfejlesztési tevékenységet. Az interneten több olyan oldal is megtalálható, ahol a különböző nemzetiségek e gyakorlat nevével indítottak blogokat, közösségi oldalakat.

Active for Life program

Ez a program két korcsoportot szólít meg, egyrészt a középkorúakat, másrészt az idősebb korosztályt. Az Active for life kifejezetten olyan személyeknek lett kifejlesztve, akik ülőmunka hatására kialakuló megbetegedések veszélyeinek vannak kitéve.

Jelenleg két típusú foglalkozást tartalmaz a program. Az egyik az Active for Choices, amely egy hat hónapon át tartó telefonos módon létrejövő tanácsadás. A másik az Active Living Every Day, amely elsősorban az egyén viselkedésbeli, magatartásbeli tulajdonságain belüli változásokat célozza meg kis csoportos foglalkozások keretein belül.

Mindkét program keretein belül él az önellenőrzés elve, mint például ezt a célt szolgáló lépésszámláló.

Az Active for Life program végez önértékeléseken alapuló felméréseket, ezen felül mint a CDC-re általában jellemző módon, szívesen épít ki kapcsolatokat más csoportokkal.

Dolgozatom zárszavaként az általam bemutatott gyakorlatok hasznosságán kívül kiemelném még a CDC attitűdjei közül a legfontosabbat, amit talán mindenki figyelmébe ajánlhatok: a tudásmegosztás fontosságát, amely a legfontosabb eszköze lehet az időskori egészségmegőrzés szakterületén.