Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ester Tillova: A magyar kisebbség Szlovákiában, beszámoló egy kassai idősotthonról

2011.05.12

Ester Tillova: A magyar kisebbség Szlovákiában, beszámoló egy kassai idősotthonról

 

A magyar kisebbség Szlovákiában

Az utolsó népszámlálás (2001) adatai szerint Szlovákiában 5 379 455 ember él. Ennek 13,1%-a, vagyis összesen 704 315 ember nemzeti kisebbségnek vallotta magát. A legjelentősebb kisebbségi csoportot a magyarok képzik: 520 528 fő (9,7 %). Az ő csoportjuk az egyetlen olyan kisebbség, melynek saját képviselője van a parlamentben. A kisebbségek további megoszlása: roma 1,7%, cseh 0,8%, ruszin 0,4%, ukrán 0,2%, német 0,1%, lengyel, morva, horvát, orosz, bolgár és zsidó.

A Szlovák Köztársaság garantálja a nemzeti kisebbségeknek a teljes körű fejlődés lehetőségét, különös tekintettel a saját kultúrájuk fejlesztésére, az anyanyelvi kommunikáció lehetőségére. A kisebbségek jogai között szerepel továbbá a kisebbségi szövetségek, egyesületek létrehozásához való jog, illetve oktatási- és kulturális intézmények alapításának és fenntartásának joga.

Az etnikai csoportok kultúrafejlesztését a Kulturális Minisztérium támogatja, a Nemzetiségi kisebbségek kultúrája program keretében.

 

A média – magyar nyelvű műsorok a Szlovák Rádióban és a Szlovák TV-ben:

2004 óta sugároz a Szlovák TV magyar nemzetiségi programadást, melynek részét képzik magyar nyelvű hírműsorok (pl.: Hírek. Adás időpontja: STV2: hétfőtől péntekig 19:55-kor; vagy Nemzetiségi hírek. Adás időpontja: STV2 szombat 19:55), a Magyar magazin (adás időpontja: STV2: szerda 16:30) és a Terítéken című közéleti magazin.

 

Az oktatás

A szlovák Alkotmány garantálja a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvi oktatáshoz való jogot, mely a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénnyel kiegészülve kimondja, hogy ha legalább 20 %-os kisebbségi képviselet van a községben, ott anyanyelvi oktatásra lehetőséget kell biztosítani.

Anyanyelvi tanulásra nem csak a közoktatásban, de a felsőoktatásban is lehetőség van, elsősorban a tanárképzésben. Ezeknek a tanító- és tanárképző intézményeknek a hallgatói válnak majd a magyar nyelvű közoktatásban alkalmazott oktatókká.

Magyar nyelvű tanárképző szakot indító felsőoktatási intézmények:

·         Konstantin Filozófiai Egyetem, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék (Nyitra)

·         Comenius Egyetem (Pozsony)

·         Bél Mátyás Egyetem, Hungarisztika Tanszék (Besztercebánya)

·         Selye János Egyetem (Komárom) (Ezen az egyetemen csak magyar nyelvű oktatás folyik, jelenleg három karon: gazdaságtudomány, református teológiai és tanárképző)

 

A kulturális szervezetek

A magyar kisebbség legjelentősebb kulturális szervezete a CSEMADOK egyesület.

További híres szlovákiai magyar kisebbségi egyesületek, szervezetek és szövetségek: HAGYOMÁNYOK ÉS ÉRTÉKEK POLGÁRI TÁRSULÁS, Vámbéry Polgári Társulás, PRO ARTE DANUBIÍ, PRO PATRIA, SZEVASZ, Szőgyén Öröksége Társulás, TALENTUM, TEÁTRUM, SERMO POPULA, Botorkáló, TISZTA FORRÁS, DEJA VU- klub, Feszty Árpád Művelődési Park, OZ CSERMELY, PRO KULTÚRA, QUO VADIS, Kempelen Farkas Társaság, Gömöri Kézművesek Társulása, Magyar Köztársaság Kulturális Intézete.

Magyar diák szervezetek: Diákhálózat (Pozsony), Magyar diákok szövetsége JUGYIK (Nyitra), Fiatalok a Jövőért Polgári Társulás (Érsekújvár/Nové Zámky).

Magyar kiadók: Petit Press kiadó, Kalligram, Lilium Aurum, MADÁCH-POSONIUM, NAP, AB ART, Gabriel Méry-RATIO, Hernád, PLECTRUM a KT.

Legolvasottabb magyar nyelvű folyóiratok: Új Szó, Új Nő, Szabad Újság, TÜCSÖK, Irodalmi Szemle, Jó Gazda, TŰZOLTÓ, SZŐRÖS KŐ, GÖMÖRORSZÁG, Kalligram, Dunatáj, CSALLÓKÖZ (Žitný ostrov), ITTHON, Kürtös, Vasárnap, Tábortűz a Cserkész.

A magyar nyelvű irodalmi tevékenység folytatását a Szlovákiai Magyar Írók Társasága biztosítja. A népművelődési és oktatási tevékenységek jelentős része a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének munkájához köthető.

Kulturális és művészeti egyesületek: Ifjú Szívek néptánc együttes, Szőttes, Ilosvai Selymes Péter gyerekek néptánc együttes.

Színházak, melyekben magyar nyelvű előadások is megtekinthetők: Jókai Színház (Komárom), Thália Színház (Kassa) és kisebb nem hivatásos amatőr színtársulat Rockszínház Polgári Társulás (Búcs).

Múzeumok, melyek a kisebbségi magyar kultúra témájával foglalkoznak: a Magyar Kultúra Múzeuma (Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozik; Pozsony), Magyar Kultúra és a Duna Menti Múzeuma (Komárom), Gemersko-malohontské Múzeum (Rimaszombat), Nógrádi Múzeum (Losonc), Csallóközi Könyvtár (Dunaszerdahely).

 

Egy kassai idősek otthonának a bemutatása

A félév során szlovák állampolgárként egy szlovákiai, egészen pontosan egy kassai idősek otthonába látogattam el. Célom az volt, hogy megvizsgáljam, hogyan tud egy magyar idős ember kisebbségiként beilleszkedni egy szlovák idősotthonba. A kassai idősek otthonának lakói között ugyanis egyaránt van szlovák és magyar lakók, sőt, a magyar lakók közt akad olyan is, aki egyáltalán nem beszéli a szlovák nyelvet. 

Először röviden szeretném bemutatni az idősek otthonának programját. Az idősotthon állandó programjai közé tartozik a könyvtárlátogatás, a közös TV nézés, a közös társasjátékozás, a számítógépes és internetes tanfolyamokon való részvétel, pszichoterápia, zeneterápia, munka terápia, film délután.            Alkalmi programként jelenik meg a kínálatban a színházlátogatás, a városi nagykönyvtár látogatás (könyv bemutatók vagy író-olvasó találkozók alkalmával), ünnepi rendezvények, alkotódélutánok és bálok (farsang, Mikulás, nők napja stb.).

Az idősotthonban a könyvtár és a számítógépes terem minden nap nyitva van, a lakók bármikor bemehetnek, olvashatnak, internetezhetnek. A lakók számára heti rendszerességgel van lehetőség fodrász, pedikűr, fogorvos, általános orvos szolgálat igénybevételére.

 

Egy szlovákiai magyar nemzetiségű idős hölggyel, Éva nénivel (1923) készített interjú bemutatása

A 88 éves hölgy kassai magyar értelmiségi családból származik. Tanulmányait Kassán, az Orsolyitáknál kezdte meg, itt végezte el a három elemit, magyar nyelven, majd egy évet a Domonkosoknál tanult, szlovák nyelven. A polgárit magyar nyelven abszolválta, ahogy a négy éves líceumot is. Ezután Kisvárdára ment, tanári diplomát szerzett.

1942-től a második világháború végéig Büttösön tanított, majd 1947-től könyvelőként és lakásszövetkezeti referensként Kassán dolgozott.

Éva néni hobbija legkedvesebb hobbija a festészet. 52 éves korában fogott először ecsetet, s kezdte el képzőművészeti ismereteit és képességeit fejleszteni. Három évvel később, 55 évesen szakértői segítséget is kért, és Csáko K., Roskoványi Š., Haščák J. és prof. Ker Š. vezetése alatt kezdett el komoly olajfestményeket, tájképeket és virágcsendéleteket festeni. 1977-től a KPVU (Klub priateľov výtvarného umenia = Szépművészeti barátok klubja/köre) tagja, s azóta részt vesz már csoportos kiállításokon, képzéseken, szemináriumokon is.

Éva néni másik hobbija a nyelvtanulás, kedvence az eszperantó, mely nyelvet 1978 óta tanulja. Tagja egy eszperantó klubnak is, mely csoport tagjaival már a fél világot beutazta.

Az idősek otthonába 75 évesen adta be a jelentkezését, de végül csak öt évvel később, 80 évesen költözött be. Ekkor, és még ma is teljesen önellátó volt, de úgy vélte, jobb most beköltözni, mint amikor már magatehetetlenként képtelen lesz a költözködésre.

Beszélgetésünk során a magyar-szlovák kérdést többször hárította, nem szívesen beszélt róla. Első reakcióként kijelentette „a politikával én nem foglalkozok.”

Amikor a nyelvi „problémákról kérdeztem, így válaszolt: „.mindenki úgy beszél, ahogy akar. Én nem hallom a megjegyzéseket, itt be, itt ki”. Lánykorából sincsenek emlékei arról, hogy a „nyelvkérdés” téma lett volna. „Erről nem volt szó azelőtt. Ez csak most olyan divatos téma” – mondja.

Az idősek helyzetéről általában nem szívesen beszélt, de saját lehetőségeit nagyon pozitívnak ítéli meg. Még nagyon aktív, fest, kijár a természetbe. A globális és általános tendenciákat elfogadja, „mert úgy sem tudjuk megoldani. Ahogy lesz, úgy lesz. Azért nem fogunk sírni”. De bevallotta, hogy ez nem mindig a legegyszerűbb.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.