Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marika és József életpályája

2013.06.25

 

uj-kep--12-.png

Marika 83 éves Esztergomban született. 1930-ban. Itt 3 évet éltek a családjával.  Apukája a vasútnál dolgozott, anyukája háztartásbeli. Apukáját a munkája Budapestre szólította, így az egész család Budapestre költözött. 1933-ban vettek egy kis házat Rákospalotán. 8 évig éltek itt, majd 1940-ben vettek egy nagyobb házat. Nehéz volt, mert a nagy ház vásárlásához hitelt kellett felvenniük. Itt sokan laktak és így sikerült csak visszatörleszteni a kölcsönt. Az anyai házban 20 évig éltek. Korán férjhez ment 16 évesen, a házasság után is itt laktak a nagy házban. Ő igazából nem nagyon akart tanulni csak gyereket nevelni. Az első udvarlójához ment férjhez. A férjével 61 évig éltek együtt. A férje 40 éves korában Újpesten letette a technikus végzettséget. A szülők halála után eladták a nagy házat és társasházi lakást vásároltak Zuglóban. A férje halála után az unokájának vásároltak lakást és ő a Rózsa u. -i Idősek otthonába költözött be. 

A tanulási folyamatokat tekintve 4 elemi (általános) iskolát járt és utána 4 polgárit Rákospalotán. A polgári iskolát a Klebelsberg Kunó alapítvány tartotta fenn. Az iskola után csak gyors- és gépírást tanult, aminek élete során nem vette hasznát elmondása alapján. 1946 tavaszán fejezte be a gépíró tanfolyamot. Nyelvet nem tanult akkor, és később sem. Jogosítványt sem szerzett. Nem sokkal a tanulmányok után került a Fővárosi Kézműipari Vállalathoz. Itt a szabász részlegen dolgozott, mint adminisztrátor, ő felügyelt 10 dolgozóra. Nekik a munkaidejüket számolta és könyvelte. 48 évesen leszázalékolták magas vérnyomás szívritmuszavar miatt.

A munkahelyi képzés ebben az időben a Diszpo volt, ami a munkaköri leírásnak felel meg. Emlékei alapján jó kapcsolatot ápolt a főnökével. Így a főnök sokat segített neki a feladat, munka megismerésében. Az, hogy milyen a jó táskabőr, hány darab kell, illetve a dolgozók megfelelő bérezése, illetve ezeknek a folyamatoknak a megismerésében a főnök elmondása sokat segített neki.

Fiatal dolgozót ő tanított be mielőtt eljött volna a munkahelyéről. Jóleső gondolatokkal emlékezett vissza.

A munka időszakában volt egy hétvégi telkük Fóton, ami 300 négyszögöl volt. Szinte mindent termeltek szőlőt, borsót, babot, málnát, epret, sok őszibarackfa is volt. Volt még itt egy Jitka típusú faház. A kertészkedést szerette, szüleitől tanulta hogyan kell. A szőlőmetszéstől a permetezésig, a vetéstől a feldolgozásig.

A gyermekvállalásra készültek. Az esküvőt 1946. november 30-án tartották. A gyermek pedig 1949-ben született. A kelengyét régi szokás szerint összekészítették, és édesanyja segítette első lépéseit friss szülőként. Tőle tanulta meg a fürdetést, etetés alapszabályait.

A digitális eszközök használatától nem zárkózik el, büszkén mondja, hogy tudja használni. Számára a színes tévé és a távirányító használata nagy élmény. A mobil telefonon SMS-t is tud küldeni, képet fogadni, de kép küldése nem érdekli. A mosógép használata nem okoz problémát, de a számítógép nagyon messze áll tőle. Nem is nagyon érti és egyáltalán nem is használja. Viszont a mikrohullámú sütőt gyakran, napi rendszerességgel kezeli. Az eszközök használatába a lánya vezeti be, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. Szerető gondoskodásban van része, és az otthonban (Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona) is a lánya korábbi kiemelkedő munkája miatt kiemelkedő figyelmet kap.

Számára korán jött a nyugdíj a leszázalékolás miatt. Még évekig visszajárt a munkahelyére. Itt szívesen fogadták, mert szerették. Minden hónapban 1 napon látogatást tett a volt munkahelyén és elbeszélgetett az ott dolgozókkal és a szeretett főnökkel. Segített neki abban, hogy áthidalja ezeket az éveket. Évekig járt orvoshoz és végül nem műtötték meg a gerincét, mert nem vállalták. Liaisona van gerincén (ellentétes irányú csigolya). Most jó gyógyszereket kap, ami enyhíti a fájdalmát. Sokat volt kórházban az Irgalmas nővérek kezelték és ott mondták meg neki, hogy le fog bénulni. Most csak tolókocsival tud közlekedni. Hihetetlen, de a bajok ellenére vidámnak tűnt. Nyugodtan viseli a sorsát és a szeretet energiája tartja életben. A nyugdíjas éveiben alapvetően jól érzi magát, a lánya kényezteti.

1940 -1956 időszaki harcokban nem vett részt. Mivel nem képezte magát így nem is volt akadályoztatva. Arról beszámolt, hogy a zűrzavar nem tett jót a termelésnek és az embereket megviselte. Őt magát is, hiszen a testvére férjét hátba lőtték és ott maradt 3 árva gyermek. Ebben az időszakban próbálták magukat összehúzni és a családdal összefogni.

Annak ellenére, hogy nincs sok végzettsége egy boldog kiegyensúlyozott élete volt és van. Szeretet veszi körül. A személyisége is kedves segítőkész. Minden olyan nagy terve, mint a telek megvásárlása, vagy az, hogy a vállalat központjában dolgozzon az is teljesült. Szerető családdal büszkélkedhet. Két szép unokája van. Büszke a férjére, most is szeretettel beszél róla.

 

A másik interjúalanyom József 86 éves 1926-ban született. 6 elemi iskolát és 4 középiskolát majd 3+1 év egyetemet végzett. A végzettségét a Mezőgazdasági és Állattenyésztési Egyetemen szerezte Debrecenben. Természetesen volt mezőgazdasági géptan tantárgyuk ahol a gyakorlati óra úgy nézett ki, hogy beállítottak egy traktort az udvarra és darabokra szét kellett szerelni. Majd jött a gyakorlati oktató és a tanulók körbe állták és demonstratív jelleggel a tanár összeszerelte a traktort tehát a gyakorlati óra csak szemléltetés módon zajlott. Egy évben háromszor volt gyakorlati órájuk, ekkor mindig másik gépet például kombájnt mutattak be. A tanulási időt (levelező) a szervezet munkaidőnek számította be, így nem kellett izgulniuk a munkahely miatt. (Nem úgy, mint manapság) 1966 -an végzett a Műszaki Egyetemen.

Az iskolák után számos tanfolyamon vett részt az egyik egy műszaki gazdasági tanfolyam két éves volt. Itt inkább gazdasági ismereteket tanultak. Például kettős könyvvitel, könyvelés. Majd pár évvel később egy másik tanfolyamot is elkezdett, amin szervezési ismereteket tanult. Ez csak 1 évig tartott. Nyelvet nem tanult és elmondása alapján az életében nem is volt rá szüksége.

Jogosítványt szerzett 1967-ben „B” kategóriában. 40 évig vezetett és 4 kocsit „fogyasztott el”. Számára nem volt megterhelő a vezetés inkább kikapcsolta ez a tevékenység.

A munkahelye is folyamatosan küldte tanfolyamokra, mert akkor a dohányiparban erőteljes fejlődés ment végbe. Nyugat Német országból folyamatosan hozták a fejlett technikát. Az akkori Magyar Állam pedig átadta próbaüzemre. József határozta meg, hogy a próbaüzem megfelelő volt e vagy indulhat a gyártás. Ha hibát észlelt, akkor garanciában visszaküldte javítani. Az akkori nagy szenzáció a dohányiparban a kocsánylanítás volt ez egy vívmánynak számított.  Mert ettől nehezem lehetett szívni a cigarettát. Ők úgy mondták, hogy ki tudták szedni a „a finánc lábat”. Elsőnek Nyíregyházán állították be ezt az új gépet, aminek a műszaki felügyeletét szintén József látta el. A Főhatóságnak írásban kellett jelentenie mikor kezdődik a próbaüzem, milyen eredménnyel zárt. Több évig tartó műszaki munka munkaszervezés jellemezte az új technológia körüli tevékenységet.

Mivel műszaki területen otthon van ezért a digitális eszközök kezelése nem jelent gondot. Több mobiltelefonja van és aktívan kommunikál rajtuk. SMS-t küld képet fogad és küld. Tévé irányítása és a mikró mosógép használata is be van járatva. Ezeket a feleségeitől tanulta meg. De a számítógép már nagyon messze esik tőle és ezt nem is érti és nem is akarja megtanulni. Azt mondja már nincs annyi ideje.

Sokáig szinte egész életében volt egy érdi telek amin aktívan kertészkedtek. Szerencsés helyzetben voltak, mert a kertszomszédok összejártak és megbeszélték az aktuális problémákat és lehetséges megoldásokat elmondása szerint 5 család járt össze. Volt neki egy „Péter bácsija” aki szakértőnek számított a témában és minden kártevőről elmondta mit kell tenni vele. A permetezést mikor érdemes és hasznos elvégezni, a metszés rejtelmeitől a vetés hogyan-jáig segítette őt tanácsaival. Sokat tartózkodtak a telken itt éltek társadalmi életet, a nyarakat is itt töltötték.

A gyermek vállalására készültek, nagyon várták fiúgyermekük születését. 27 évesen lett apuka. Sajnos a gyermek mozgássérült lett és most öreg korában nem kaphat segítséget a gyermekétől.

Első felesége, akit nagyon szeretett, rákban halt meg. A második felesége pedig légzési nehézségekkel küzdött. Most egy Piroska nevezetű hölggyel él, aki nagyon sokat segít neki., ellátja mindennel. Amikor nyugdíjas lett Piroskával vettek egy büfét a Velencei tó partján és József látta el a büfé műszaki karbantartását. Itt folytathatta műszaki életét, büszke volt arra a tó partján ő volt a mester. Piroska pedig üzemeltette a büfét. József elmondta, hogy neki kimondottan jól jött a büfé építése, mert így fontosnak érezte magát, telve feladatokkal és nem érezte a nyugdíjas üres, „felesleges vagyok „érzést. Amikor idősebb lett akkor kiadták, majd eladták a büfét a bérlőnek.

Egészségi állapota kiváló volt egészen 80 éves koráig nem volt betegsége. Kor felett elkezdődtek a magas vérnyomás, fekély a lábán. Havonta 30-40000 Ft-ot költ gyógyszerre. Elmondása szerint ez nagyon megterhelő anyagilag számára. Az alternatív gyógymódokat is szereti, van egy Biotrón lámpája azzal kezeli a fekélyt. A vérkeringését talpmasszázs géppel serkenti. Ezeket a készülékeket napi rendszerességgel használja. A betegségekkel való együttélés, szenvedést okoz neki.

Informatív tanulás most már csak a televízió és a keresztrejtvényre korlátozódik. Az időskori leépülés őt is elérte sajnos nem ismeri meg a tv sorozat szereplőit, elfelejti a neveket. Itt az otthonban közös tv nézésben élnek társadalmi életet.

Az életvezetéseket tekintve természetesen Józsefnek több lehetősége volt a tanulásra még Marikának motiváció hiányból kifolyólag nem nagyon volt lehetősége tanulni. Marika esetében a korai gyermekvállalás is akadályozta tanulmányai folytatásában. Az ő végzettségéhez képest jó beosztást kapott. kellemes környezetben, jó munkahelyi légkörben. József több szakmai sikerrel rendelkezik, de az ő életében több sajnálatos tragédia is történt. Ez esetben a sikeres és a boldog életút elválik egymástól.