Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Portrék, interjúk, életutak

Cikkek

Kardos Bernadett: Az internethasználat elsajátítása időskorban

2012.05.28

Az interjúalanyom a Budapesti Művelődési Központ által szervezett "Kattints rá, Nagyi!" tanfolyamon vett részt évekkel ezelőtt, ahol megismerkedett a képzési osztályon dolgozó munkatársakkal, így szívesen segített nekem az interjú elkészítésében.

 

Molnár Orsolya: Két nyugdíjas tanulási motivációjának összehasonlítása

2012.05.28

Két időskorú, budapesti lakos életútjának és tanulási motivációjának összehasonlítása interjú alapján

 

Dancsics Anna: Interjú készítése, elemzése - Egy vidéki nagymama napjai

2012.05.28

A tanulmány szerint a kétnyelvűség "kognitív tartalékot" jelent, amely védelmet nyújt és biztosítja az egészséges öregedést - serkenti a szellemi és fizikai tevékenységet, és ez a tartalék az, amely a demencia tüneteit is késleltetheti. Ha egy ember szinte egész életében odafigyel arra, hogy melyik nyelven is beszél, az edzésben tartja az agyat, jobb teljesítményt hozva ki belőle idősebb korban is." 

 

Somogyi Eszter: Tanulási motivációk a történelem viharaiban

2012.05.28

 

Lajtai-Kadocsa Klára: Tanulás és tudás kortalanul

2012.05.28

Interjú Ica nénivel: "Nagyon örül annak, hogy az elméje tiszta tud maradni, és alkotni is képes. Jól érzi magát az otthonban, sok az értelmiségi. Nyitott személyiség, szívesen beszélget, keresi mások társaságát is."
 

Földesi Krisztina: Lehet aktív is a nyugdíjaskor

2012.05.28

„Legnagyobb művészet tudod mi? Derűs szívvel megöregedni… és járni derülten, vidáman Istentől rád rakott igádban” Nagy Miklós

 

Sebán Zoltán: Új ismeretek hetven felett!?

2012.05.28

Interjú készítése és elemzése két 70 év feletti személlyel.

 

Sörös Barbara: Életutak egy nyugdíjas klub mindennapjain keresztül

2012.05.28

Az életút interjúkat egy székesfehérvári Idősek Klubjában volt lehetőségem elkészíteni. A bejutáshoz a személyes kapcsolatom olyan szintű, hogy a nagymamám tölti ott hétköznapjait, így készséggel álltak rendelkezésemre az interjú elkészítésében.

 

Vincze Renáta: Tanulási motivációk és lehetőségek vidéken

2012.05.28

A tanulási lehetőségek több évtizede még korlátozottak voltak, egyrészt tanult szülők gyermekei tanultak főleg, másrészt a háború, a forradalom és maga az életvitel is más volt. Ennek tükrében vizsgálom meg a tanulási lehetőségeiket, motivációikat egy 78 éves hölgynek illetve egy 72 éves úrnak.

Az interjú alanyok más-más családi illetve anyagi háttérrel rendelkezett a születési éveikben, közös bennük, hogy mindketten vidéken nőttek fel és ma is ott élnek. Egész életük során tanultak-tanulnak, igaz, ennek nem mindig vannak tudatában, de ettől függetlenül igyekeznek lépést tartani a fejlődő világgal. Tanulnak idegen nyelvet és az új technológiát is megpróbálják használni.

 

Szórád Adrienn: Egy időseket tömörítő közösség bemutatása

2012.05.25