Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület 77 éves klubvezetője

2011.03.04

Szakács Zsuzsanna: Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület 77 éves klubvezetője

2010.05.10  

 

Én két hetven évesnél idősebb személlyel készítettem interjút. Egyik interjúalanyom egy Budapesten élő 77 éves férfi, a másik egy vidéki településen (Csenger) élő 72 éves nő. Mindketten az előző évben veszítették el életük párját.

77 éves férfi

Mezőberényben született a nagy világválság kezdeti évében. Édesapja lakatos szakember volt, édesanyja háztartásbeli. Négy éves korában a család jobb megélhetésének reményében Budapest akkori külvárosába, Pestszentlőrincre költöztek. Ott járt óvodába, majd iskolába. Akkor a négy általános elvégzése után elvben két továbbtanulási lehetőség volt nyolc osztályos gimnáziumba menni, vagy négy osztályos Polgári iskolát elvégezni, akkor ez középiskolának számított, de érettségit nem adott. Pestszentlőrincen elvégezte a négy elemi iskolát és a polgári iskola első két osztályát. Ebben az időben édesapja a moziban is dolgozott és neki így szabad bejárása volt oda, ami nagyban tágította a látókörét. A II. világháború befejeztével a család visszaköltözött Mezőberénybe és a polgári iskolát 1946-ban ott fejezte be. Elvben mehetett volna az akkor már 4 osztályos érettségit adó gimnáziumba, ő azonban a család döntése alapján villanyszerelő szakmát tanult egy Mezőberényi kisiparosnál. 1950 januárjában kapta meg a „Segédlevelet”. Ezt követően Budapestre ment dolgozni, ahol jól keresett, mégis tanulni vágyott. Innen jelentkezett 1951 nyarán az akkor létező szakérettségi iskolába mérnök szakra Debrecenbe. Ez akkor 1 éves volt. Az adott szakterületen leadták a négy éves gimnáziumi anyagot. Az alábbi bizonyítványt úgy kell érteni, hogy csak a megjelölt mérnökkarra adott felvételi jogosultságot. Közben felvették az akkori un. Szovjet ösztöndíjas iskolába, amely szintén egy év volt. 1953 őszén került ki villamos mérnöki szakra az Ivanovói Energetikai Egyetemre Szovjetúnióba. Az első két év elvégzése után központi döntéssel áthelyeztek a Moszkvai „anya” egyetemre, amely ezen a szakterületen ma is rangosnak számító szakképzést biztosít. Itt kapott villamos mérnöki diplomát 1958-ban. Ez az időszak abszolút a tanulásról szólt az életében. Kikapcsolódásként moziba, színházba, múzeumokba járt, amely szélesítette látókörét, úgy mint a kint tapasztalt interkulturalitás. Itt megtanulta a könyvtárak, levéltárak használatát is.

 

1958 decemberétől az akkori Ajkai Erőmű villamosmérnökeként dolgozott. Az egyetem elvégzése után tervező mérnök szeretett volna lenni, de már addigra felesége volt és megszületett első gyermeke és a szakmán belül olyan helyet kellett választania, ahol lakást is biztosítottak. Az Ajkai Erőmű akkor üzemeltetett egy 1943-ban épült erőművet és akkor indult az eredetinél kétszer nagyobb bővítés. Az épülő erőmű villamosmérnöki dolgaival foglalkozott. 1960 utolsó hónapjaiban felvetették, hogy vállalja el a vállalat megüresedett igazgatói feladatkörét. Először tiltakozott, hogy az egy más szaktudást igényel, később elvállalta. 1963- ban felmerült, hogy Budapestre költöznek már egy újabb családtaggal bővülve. Felkérték, hogy vegyen részt mint szakember a Villamos Energia Ipar irányítói munkájában, ez azonban az előzőnél kisebb fizetéssel járt. Mégis elvállalta és Budapestre költöztek. Közben elvégezte estin a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaságmérnöki szakát.

Az a munkakör ahol dolgozott átszervezés miatt 1966 december végével megszűnt. Több lehetőség közül választhatott és a legbizonytalanabbat, de a számára legszebb feladatot választotta. A Szovjetunióval frissen megkötött hazai atomerőmű építési egyezmény végrehajtásának összefogását. 1967 január 1-től a nehézipari miniszter megbízottjaként irányította a beruházást. 1970 januárjában, már az építkezés megkezdődött, amikor a magyar kormány bizonytalan időre elhalasztotta az atomerőmű Magyarországi megépítését.  A munkaköre gyakorlatilag megszűnt. Ekkor elvállalta szintén az iparághoz tartozó nagy szerelő vállalat vezetését. Ez megint az alapszakmáján belül egy új ágazat volt, a gyártás és szerelés. Ekkor már az adott szakterületen belül inkább szervező szakember volt, mint gyakorlott villamos mérnök. 1972-ben ismét napirendre került az atomerőmű hazai létesítése. Megkérték, hogy menjen vissza a minisztériumba. Nagyon sokat vacilált és a biztos nyugalmasabb helyett megint a nehéz bizonytalanabbat választotta. Visszament miniszteri biztosnak. A tervezés újból megindult az építkezés is megkezdődött és az előzetes ígéret szerint 1976 január 1-el kinevezték az akkor alakult Paksi Atomerőmű Vállalat igazgatójának, amely majd üzemeltetni fogja az erőművet. Erre nagyon vágyott. 1978-ban a sors megint két utat kínált, vagy csinálja tovább amire vágyott, vagy elvállalja az erőmű első blokkjának üzembe helyezéséig az Erőmű beruházás kormánybiztosi szerepkörét. Ugyan is kiderült, hogy az atomerőmű építést nem lehet a nálunk ismert technológiával, szervezettséggel felépíteni. A vállalatokat össze kell fogni és a feladatokra gép és szakember átcsoportosítással felkészülni. Ez volt élete legnehezebb szakasza. 1982 decemberében biztonságosan megindult az atomerőmű első blokkja. A megállapodás szerint a feladata eddig tartott.

Több lehetősége volt. Végül 1983 július 1-el az Országos Villamostávvezeték Vállalat vezetését vállalta el, amely a nagyfeszültségű vezetékek építésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozott. Ez a munka az addigra kiforrott vezető elképzelésének nagyon megfelelt. Itt a kézenfogható eredmények mellett, nagyon jól érezte magát emberileg is és a családi életéhez jobban igazodott.

Élete során többször is olyan szakmai feladatokat vállalt, amelyekhez nem volt elég az akkori ismerete, ha meg akarta oldani őket gyorsan új ismereteket kellett szereznie, könyvek, továbbképzések, szakemberekkel való véleménycsere útján.

60 éves korában 1992-ben innen ment nyugdíjba. Eleinte próbálta mással lefoglalni magát, de aztán rájött, hogy ilyen szakmai életet nem lehet abbahagyni. Azóta különböző szaktanácsadói feladatokat vállal. E mellett nagy feladatot vállalt 2002- 2004 években nagy levéltári kutatással írt egy könyvet a magyar atomerőmű létesítéséről „ATOMKORKÉP” címmel. Aminek legnagyobb hozadéka számára az volt, hogy megtanulta használni a számítógépet és az internetet, ami ma is leköti mindennapjait. Ebben a szakmában is sokszor kell megújulni, ha lépést akarunk tartani a fejlődésekkel.

Jelenleg pedig az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Szenior klubját vezeti. Ez azt jelenti, hogy évente 30 előadást szervez idősebb energetikai szakembereknek, akik a nyár kivételével vidékről is minden csütörtökön látogatják a neves előadók előadásait. Szeret olvasni, verseket, regényeket, és különösen rajong a II. világháború történetéért és az ezzel kapcsolatos könyvekért, filmekért. A tv-ben híradót és természetes, tudományos műsorokat szeret nézni. Valamint, mióta felesége elhunyt, megtanulta ellátni magát, mos, süt, főz, takarít. Ami nem kis dolog.

72 éves nő

Csengerben született földművelőcsalád gyermekeként. A nyolc általánost ott végezte Csengerben, de aztán nem sikerült egyből továbbtanulnia, pedig beadta a jelentkezését. Ez akkor jól is jött, mert bátyja elment katonának és neki sokat kellett otthon segítenie.

 Ezután csak sikerült neki a felvételi, Debrecenbe kezdett el gimnáziumba járni, azonban második év vége után nem folytathatta tanulmányait, otthon kellett maradnia dolgozni. Ez a beszolgáltatások időszaka volt, nagyon szűkösen éltek. Ebben az időben nem voltak kirándulások, nyaralások (melyek szintén segíthették volna a tanulást), nyáron mezei munkát végeztek. Ekkor folytak a Légó oktatások, különböző szakcsoportokban megtanulták, mit kell tenniük bomba és atomtámadás esetén, ő pl. elsősegélynyújtó csoportban volt. Az ott elszállásolt német katonák megtanították őket jó bunkert építeni. Ezután elvégzett egy gyorsgépíró tanfolyamot Debrecenben, melynek köszönhetően munkát kapott a Járási Tanács Pénzügyi Osztályán, mint titkárnő. Majd elvégzett egy könyvelési tanfolyamot Nyíregyházán, melynek következtében átkerült a Költségvetési Osztályra és számvitellel foglalkozott. Itt ismerte meg férjét, akinek a közeljövőben két gyermeket szült. Otthoni tevékenységét segítette, hogy az iskolában tanítottak nekik varrást, hímzést, kötést, sütést, főzést, valamint sokat tanult az anyukájától. Ezek után az ÁFÉSZ-nél kezdett el dolgozni, mint könyvelő és itt is dolgozott nyugdíjazásáig. Itt már IBM számítógépen is kellett dolgoznia, kis nehézségekkel ugyan, de jól megtanulta ennek használatát. A kultúrházba és az iskola szabadtéri színpadára, ha jöttek színházi előadások, azokon nagy százalékban részt vett, kellemes emlékei kötődnek hozzájuk. Valamint a munkahelye is szervezett két havonta színházlátogatást Nyíregyházára, amelyeken szintén részt vett, de ezek idővel elcsendesedtek. Amióta volt rádiójuk, azóta sokat hallgatott rádiót (amiből művelődhetett), bár ma nem igazán él ezzel a lehetőséggel. A tv-ben is megnézi a híreket, de azon túl inkább a populárisabb műsorokat szokta nézni, mint a tudományosabbakat. Illetve a vallási műsorokat, mise közvetítéseket. A számítógép kezelését nem szeretné megtanulni, nem hiszi, hogy szüksége lenne rá. Az elmúlt évtizedben beteg férje ápolása jelentette minden elfoglaltságát. Amiért ehhez kapcsolódóan újabb dolgokat kellett megtanulnia. Most egy régebbi hobbyját csinálja szívesen: a rejtvényfejtést, amivel fejleszti tudását. Illetve most várja a jó időt, hogy foglalkozhasson a kerttel, a virágokkal.

Összegzés

Két egészen különböző életpályáról, természetről, hozzáállásról tanúskodik a két interjú. Nagyjából ugyanolyan körülmények közül indultak, mégis teljesen más életpályát futottak be. Amiről nagyrészt az életükben adódó lehetőségek és korlátok tehetnek, valamint a személyiségük. Feltétlenül meg kell itt említenünk a férfiak és a nők életpályája közötti alapvető különbséget, amelyet a gyerekvállalás jelent. Ez ugyanis a nők életében egy kiesést jelent a szakmából, míg a férfiakat a több és jobb munkára ösztönzi a család érdekében, amely egy újabb lökést ad a karrierüknek.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.